Beste dorps- en wijk bewoners van Venray.

Snel internet is net zoals bellen en tv kijken de normaalste zaak van de wereld geworden.

Toch moeten bewoners van buitengebieden en kleine dorpen het stellen met traag en instabiel internet doordat commerciële kabelbedrijven deze gebieden vaak links laten liggen. Snel internet zou een basis nutsvoorziening moeten worden,

maar zo ver is het nog lang niet. Dat buitengebieden willen dat hier verandering in komt blijkt wel uit de vele burgerinitiatieven die ondernomen worden in diverse provincies in Nederland.

Toch ben ik nog nergens zo’n goed initiatief tegengekomen als dat van GlaswebVenray.

Volgens een artikel in de consumentengids hoopt de Provincie Overijssel alle 44.000 huizen en bedrijven in hun buitengebied te voorzien van glasvezel, maar dan moet 60% van de bevolking meedoen. Een aansluiting in het buitengebied kost gemiddeld €3000,- per aansluiting en daar moet men tussen de €2000 en €2500,- zelf van betalen voor een aansluiting. De provincie Gelderland is bezig om met tien gemeenten in de Achterhoek een eigen breedband bedrijf op te richten, kosten per aansluiting; € 500,-. Bij GlaswebVenray wordt U gratis aangesloten als U klant wordt.

Ook voor de inwoners die wel kabel of snel adsl hebben is het van belang om over te stappen naar GlaswebVenray. De hoeveelheid dataverkeer verdubbeld iedere twee jaar. Als je kijkt hoeveel problemen de kabelbedrijven hebben om alleen al alle tv zenders fatsoenlijk in Uw huiskamer te krijgen, kunt U wel bedenken wat dit betekent voor de toekomst. Volgens Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling bij de universiteit in Groningen is glasvezel de meest toekomstbestendige oplossing. Internet via satelliet of 4G netwerken gaan het niet redden als iedereen hier gebruik van gaat maken, want dan zal de snelheid drastisch terug lopen. Ook de huidige kabel zal het uiteindelijk niet gaan redden omdat deze aan de top van zijn kunnen zit. 

Ook degenen die nu nog geen behoefte hebben aan snel internet kunnen binnenkort misschien wel niet meer zonder als zorg op afstand nodig is. Stel je mag naar huis na een ziekenhuisopname op voorwaarde dat  ze U op afstand in de gaten kunnen houden. Dan kunt U zonder snelle internet verbinding niet meer thuis wonen.

Als U overstapt zult U in eerste instantie niet veel verschil merken met de huidige kabel, al zal het tv beeld een stuk stabieler zijn, maar het gaat erom dat we klaar zijn voor de toekomst en dan graag met dit prachtig initiatief van de gezamenlijke dorps- en wijkraden. 

Een glasvezelkabel die van ons is, waar wij de baas over zijn. Een netwerk dat wij misschien nog niet nodig vinden, maar wat voor onze kinderen absolute noodzaak is.

Glasvezel in heel Venray en Holthees, alleen als U het wil….